Image module
NEVER BACK DOWN

Raoef Khadjé, oprichter van Training of Greatness, heeft een lange weg afgelegd om T.O.G. te bouwen tot wat het nu is. Een aantal jaar geleden raakte hij alles kwijt waar hij voor heeft gewerkt en hij besloot zijn leven volledig om te gooien. Hij koos niet voor veiligheid of zekerheid, maar nam het risico om vanaf de grond een nieuw leven op te bouwen, om te vechten voor zijn dromen.

Hoe het allemaal begon

T.O.G. begon een aantal jaar geleden in de sportschool. Samen met vier vrienden besloot Raoef Khadjé een nieuwe koers in te slaan. Het idee was simpel: Gezonder leven, hard trainen en sterker worden. De trainingsruimte was te klein om samen goed te trainen, dus kozen ze ervoor om verder te gaan in de groepsleszaal. De workouts werden met de week heftiger, ze daagden elkaar uit tot het uiterste. De uitdagende en zeer intense high intensity workouts wekte interesse op bij een aantal andere leden. Ze stonden mee te kijken voor de deur en vroegen vervolgens of ze mee mochten doen. De groep begon te groeien, zo hard dat de sportschool aan Raoef vroeg om er een groepsles van te maken. Voor een groep staan en instructies geven was spannend voor hem, maar hij besloot de uitdaging aan te gaan. Naarmate de tijd verstreek, haakten zijn vrienden af. Andere deelnemers kwamen de ene keer wel, de andere keer niet. Voor velen was het een intensief middagje sporten, maar voor Raoef was het meer dan alleen een groepsles, het werd iets waar hij zich aan zou toewijden en volledig in wilde storten.

Zonder deze houvast was de kans groot dat hij weer terug zou keren naar zijn oude leven. Hij ging door, zelfs toen de groep begon te krimpen, er weinig mensen meer zo enthousiast waren als in het begin en iedereen om hem heen zei dat hij er beter mee kon stoppen.
Op een dag deed er een jonge enthousiasteling mee. Hij vertelde na afloop van de training over de moeilijke periode waar hij in zat en bedankte Raoef uit de grond van zijn hart. Hij had zichzelf in jaren niet zo geïnspireerd en krachtig gevoeld als nu. Dit maakte iets los in Raoef.

Hij zag op dat moment in dat het niet draait om sporten of om zijn eigen doelen, maar om empowerment van anderen. Hier ontdekte hij zijn eigen kracht: inspireren en motiveren. Snel daarna kreeg de groepsles een officiële naam: Training Of Greatness. Dit was de start van een nieuwe fase.

Fase 1: Sport

Raoef werkte in het begin van T.O.G. nog bij zijn familiebedrijf in Den Haag. Vanaf zijn jeugd is hij actief in de horeca en vastgoed. Op zijn negentiende opende hij zijn eigen restaurant en nam zes jaar later het familiebedrijf over. Dit was een zeer intense tijd; hij voelde de zware druk om te presteren voor zijn familie, maar had constant het gevoel alsof er meer voor hem mogelijk was. Na jaren van vele heftige ups en downs besloot hij het roer drastisch om te gooien. Hij verliet het familiebedrijf en moest vanaf niks weer opnieuw beginnen.

Hij vertrok voor vijf weken naar het buitenland en hij schreef daar al zijn gedachten en nieuwe ideeën op. Tijdens het schrijven bedacht hij dat hij zijn nieuwe carrière op zou bouwen door het overwinnen van zijn obstakels. Hij besloot alles op alles te zetten om zichzelf te veranderen, de nodige skills te leren om een succesvol leven te leiden en het levende bewijs te worden dat alles mogelijk is wanneer je in jezelf gelooft.

Allereerst moest hij fysiek en mentaal sterker worden. Hij moest en zou een succes maken van T.O.G. in de sportwereld. Binnen drie maanden behaalde hij vier diploma’s voor sportinstructeur, personal trainer en functional trainer. De T.O.G. groepsles werd kort daarna gegeven in vier sportscholen en werd met veel enthousiasme ontvangen. T.O.G. Outdoor werd een drukbezochte bootcamp, met mensen van diverse achtergronden en leeftijden. Toen hij zag hoe succesvol de bootcamp was, keek hij zijn team aan en zei: ‘We moeten hier iets mee doen, we kunnen nog meer betekenen voor anderen.’

De zoektocht naar een goed doel om mee samen te werken was begonnen. Al snel kwam stichting Spieren voor Spieren naar voren. Gezonde spieren inzetten voor kinderen met een spierziekte paste perfect bij T.O.G. Na een gesprek met de manager besloot Raoef mee te doen met de Wintertijd Challenge, een landelijk evenement van Spieren voor Spieren waar ‘s nachts op meer dan 150 locaties wordt gesport. Het team van T.O.G. had nog geen idee hoe ze het zouden aanpakken, maar het moest in ieder geval groots worden. Bij een brainstormsessie op het strand zeiden ze tegen elkaar: ‘Waarom doen we het niet gewoon hier? ’s Nachts sporten op het strand in Scheveningen!’ Ze gingen aan de slag, op zoek naar een locatie, sponsors en partners. Ze wilden laten zien dat ze vanuit niks iets groots konden opzetten. Je hoeft niet te wachten tot alles klopt, het gaat om zoveel mogelijk actie nemen. Na maandenlang keihard te hebben gewerkt met een groep vrijwilligers werd de T.O.G. Wintertijd Challenge 2014 een groot succes. In totaal is er €13.500,- opgehaald en werd het de derde grootste challenge van Nederland.

Toch zat dat Raoef en zijn team dwars, ze wilden graag eerste worden en een hoger bedrag ophalen, nog meer impact maken. Daarom deden ze het in 2015 opnieuw. Met een recordbedrag van 21.000 euro en ruim 200 deelnemers werd de T.O.G Wintertijd Challenge 2015 de grootste challenge van Nederland.

T.O.G. bouwde een naam op in de sportwereld en werd geassocieerd met workouts en bootcamps. Maar dat was niet meer waar T.O.G. alleen voor stond. Sport is slechts een onderdeel van onze lifestyle. Het draaide om inspiratie en empowerment. Het doel van Raoef was groter en dus werd het tijd voor een nieuwe aanpak. Dit was een beslissend moment voor de toekomstige koers van T.O.G.

Fase 2: De grootste uitdaging aangaan

De T.O.G. Lifestyle werd langzaam gevormd, het was een proces van enkele jaren. Het klinkt altijd mooi als je inspirerende verhalen van anderen hoort of leest, het is een totaal ander iets om het daadwerkelijk na te leven. Momenten van twijfel, obstakels op de weg, eigen angsten en beperkende gedachten overwinnen hoort er allemaal bij. We gaven nooit op en we lieten elkaar niet in de steek. We moesten een nieuwe weg inslaan om onze lange termijn doelen te bereiken.

Het werd nu tijd voor Raoef om zijn grootste obstakel niet meer uit de weg te lopen, maar om in het diepe te springen en de confrontatie aan te gaan. Raoef kampte vanaf zijn jeugd met een stotterprobleem en hij schreef in het buitenland dat zijn ultieme doel is om een inspirerende spreker te worden. Hij wilde deze reis vol tegenslagen en leermomenten vanaf dag één documenteren en vervolgens anderen inspireren om hun obstakels te overwinnen.

Dit zag er leuk uit op papier, maar Raoef realiseerde zich dat hij hiervoor veel zal moeten opofferen en dat het een lange weg zal worden. Hij trad continu buiten zijn comfortzone op zoek naar manieren om te veranderen. Hij volgde alle nodige studies, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Hij was vastberaden om zo veel mogelijk realistische strategieën te leren waarmee je jezelf kunt veranderen. T.O.G. werd een extreme test om te zien of hij echt klaar was voor deze levensmissie.

Gedurende deze reis viel het hem op dat veel sprekers en trainers hun eigen materiaal niet zelf naleven. Ze ‘verkopen’ iets wat ze zelf niet waarmaken. Ze halen theorieën uit boeken en combineren dat tot een mooie en goed ingestudeerde speech. Dit zat hem dwars en hij wilde het anders aanpakken. Zelf nam hij alleen advies aan van mentoren die daadwerkelijk zelf praktiseren wat ze anderen leren. Practice what you preach werd één van de belangrijkste kernwaarden; als je iets immers zelf niet naleeft, hoe kan je dan anderen inspireren om het te doen?

Elke gelegenheid die Raoef kreeg om te spreken, gebruikte hij. Steeds meer mensen raakten geïnteresseerd en hij werd voor meerdere gelegenheden gevraagd om te spreken. Zijn kristalheldere inhoud en realistische kijk op zaken zorgde voor snelle transformaties bij teams binnen bedrijven en bij particulieren.

In 2016 raakte hij in gesprek met een programma manager van ROC van Amsterdam. Zij raakte enthousiast van zijn verhaal en nodigde hem uit voor een speech bij haar school. Na een korte brainstormsessie werd besloten uiteindelijk een programma te geven van meerdere weken waarin studenten werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

De naam van deze training werd 4 weeks to Greatness.

Fase 3: Onderwijs

Het team van T.O.G. werd steeds nauwer betrokken bij de activiteiten en trainingen. Er broeide iets bijzonders onder de oppervlakte; nieuwe ideeën werden besproken en nieuwe strategieën bepaald om onze missie te bereiken. Het was in eerste instantie niet onze bedoeling om ons te richten op het onderwijs, maar het zijn de reacties geweest van de eerste groepen studenten die ons motiveerde om door te gaan. En met succes.

Eind 2015 startte de pilot-groep van 15 studenten met 4 weeks to Greatness. In 2016 deden er 60 studenten mee, 100 in 2017 en in 2018, 2019 en 2020 meer dan 700 studenten per jaar verdeeld over 9 scholen.  Totaal hebben er 3000 studenten meegedaan en keer op keer waren de resultaten boven verwachting.

Studenten geven het verleden een plek, nemen een andere levenshouding aan en bouwen voor zichzelf een krachtig toekomstperspectief. Obstakels omzetten in mogelijkheden – dat is onze boodschap.

Na het succes van 4 weeks to Greatness ontstond ook sterk de behoefte naar een programma voor docenten. Meer dan 200 docenten hebben deelgenomen aan het T.O.G. Teachers Program. ‘Eindelijk een training waar we echt wat aan hebben” was een veelgehoorde reactie. De docenten werken aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling, krijgen de laatste trends en ontwikkelingen mee van deze generatie en krijgen praktische inzichten die ze direct kunnen gebruiken tijdens hun lessen.

In 2020 is ons aanbod gegroeid. SLB Goalsetting is de perfecte opvolging van 4 weeks to Greatness. Met de begeleiding van hun mentor stellen studenten in Goalsetting modules wekelijks doelen en houden hun eigen progressie bij waardoor zelfregulatie versterkt wordt.
Het Leercoachtraject is de volgende stap na het Teachers Program. Docenten worden hierin getraind tot coaches die in staat zijn om de student effectief te begeleiden in het maken van keuzes. Een Leercoach kan gepersonaliseerde leerroutes ontwikkelen en coachen op didactiek en pedagogiek.

Naast onze vaste programma’s ontwikkelen we nu samen met scholen complete en op maat gemaakte transformatietrajecten en leerlijnen met daarin de focus op toekomstgericht onderwijs en het implementeren van 21st century skills voor zowel studenten als docenten.

Een aantal jaar terug gestart in de sportbranche, nu vooral gericht op het onderwijs. Wij hebben als team het genot dat wij persoonlijk hebben gewerkt met honderden mensen van verschillende afkomsten en leeftijden. Wij doen tot de dag van vandaag ons best om mensen vooruit te helpen en te inspireren om de beste versie van zichzelf te worden.

Het verhaal van T.O.G. laat zien dat je iets kunt betekenen voor anderen als je bereid bent om jouw eigen obstakels in de ogen aan te kijken en alles op alles zet om ze te overwinnen. Juist door datgene te doen waar je voor wegloopt en wat jou beangstigd, wordt je sterker en zelfverzekerder.

” Een droom lijkt altijd ver weg. Je kan er dichterbij in de buurt van komen als je besluit om op dit moment gedurfde keuzes te maken.” – Raoef Khadjé